Huiszwam is een schimmel in uw woning die ontstaat in een vochtige omgeving waar het niet erg koud is. De huiszwam is slecht voor uw woning én voor uw gezondheid. De meeste klachten in Nederland gaan over de huiszwam en de bruine kelderzwam. We leggen u meer uit over het ontstaan van de zwam en hoe u hem herkent.
Bescon bestrijdt de huiszwam en pakt de bron aan. Hierdoor voorkomt u het zwamprobleem in uw woning of pand ook in de toekomst.
Vanwege een uitbreiding worden de werkzaamheden met betrekking tot de zwambestrijding, de ongediertebestrijding en de kruipruimte isolatie vanaf heden uitgevoerd door ons zusterbedrijf Lamon. Hier kunt u tevens terecht voor inspecties en bestrijdingen. Alle diensten rondom optrekkend vocht, kelder waterdicht maken en kelder verdiepen worden uitgevoerd door Bescon.
Huiszwam ontstaat in vochtige ruimtes die slecht zijn geïsoleerd. Het is vaak te vinden in de grond, in het vloerhout en op de vloerbalken. Ruimtes waar huiszwam vaak voorkomt zijn de kruipruimte, de badkamer en de wc.
De huiszwam herkent u door een witte laag op het hout. Als de huiszwam zich uitbreidt, ontstaan er ook vruchtlichamen. Deze zien eruit als een bruine vlek met witte randen.
Bewoners reageren vaak geschokt als ze ontdekken dat hun huis met huiszwam is besmet. Huiszwam groeit snel en verspreidt zich via miljarden sporen. Omdat de aantasting van het hout aan de buitenkant niet altijd is te herkennen, kan de aantasting op het moment van ontdekking al heel ver zijn. Zo is het mogelijk om niets te merken, tot u plots door de vloer zakt.
In grote hoeveelheden kan huiszwam allergische reacties uitlokken, zoals niezen, netelroos, vermoeidheid en astma (COPD). Het is daarom noodzakelijk om zowel de oorzaken als de gevolgen van huiszwam te bestrijden.
Een andere zwam is de kelderzwam. Deze soort zwam is afhankelijk van vocht. Aantasting door deze zwam wordt ook wel natrot genoemd. Kelderzwam is afhankelijk van hout met een vochtgehalte tussen de 50% en 60%. Omdat vocht zo belangrijk is voor de kelderzwam, wordt deze vooral in kelders aangetroffen. Ondanks zijn naam, wordt kelderzwam niet alleen in kelders aangetroffen, maar ook in keukens en badkamers.
De kelderzwam is te herkennen aan de kleur en de structuur. Hij is namelijk in een stuk dunner dan de huiszwam en de draden van de zwam in het hout zijn meestal kleurloos. Op het houtoppervlak of op andere materialen vormt de kelderzwam weinig schimmeldraden. Hout dat door kelderzwam is geïnfecteerd, verkleurt direct. Daarna wordt het snel donker van kleur. Uiteindelijk kan het hout zo zwart worden dat het lijkt op houtskool.
Een van onze deskundigen kan u helpen om de omvang en oorzaak van de besmetting vast te stellen.
Het bestrijden van de huiszwam gebeurt stapsgewijs. Zo zijn we er zeker van dat er geen zwam in huis achterblijft. Als een huiszwam niet volledig wordt verwijderd, is de kans groot dat hij weer gaat groeien en voor overlast zal zorgen. De huiszwam bestrijden doen we in vier stappen:
Vermoedt u dat u huiszwam heeft en wilt u dit laten bestrijden? Neem dan direct contact met ons op.
Het zelf bestrijden van huiszwam is mogelijk indien u erg handig bent en precies weet welke delen van het hout zijn aangetast. Dit is echter voor de meeste particulieren niet goed in kaart te brengen. We raden daarom altijd aan om het behandelen van de zwam in huis uit te besteden aan een expert. Neem vrijblijvend contact met ons op.
Als u huiszwam wilt voorkomen in uw woning, moet u zorgen voor een goede isolatie van de ruimtes. Lucht vochtige ruimtes regelmatig en let met name op vaste tapijten of balatum: deze vloeren verbergen gemakkelijk huiszwam. Omdat huiszwam ontstaat in vochtige ruimtes, adviseren we om goed door te luchten. Hierbij dient speciale aandacht uit te gaan naar de vochtige ruimtes in het huis, zoals de keuken, de badkamer en het toilet.
Heeft u vragen over huiszwam of wilt u graag een inspectie laten uitvoeren door Bescon? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 0800 258 0000 of door onderstaand formulier in te vullen.