Bescon heeft voor elke situatie een oplossing. Wij leveren maatwerk. Door onze aanpak kunnen wij elke kelder voor u afdichten. Hieronder een beschrijving van onze methoden.
Bij een vlakafdichting aan de binnenzijde van een kelder worden eerst de wanden ontdaan
van de stuc- en/of verflaag. De wanden dienen helemaal schoon te zijn. Hierna worden stromende lekkages dichtgemaakt. Dan worden alle af te dichten wanden schoongespoeld en wordt er een speciale primer aangebracht als eerste dichtingslaag die diep in de steen doordringt. Vervolgens worden er drie lagen waterdichte minerale mortel aangebracht. Deze zijn star of flexibel, afhankelijk van de ondergrond. Op de laatste afdichtingslaag wordt een hechtlaag met speciale zoutbufferende pleisterlaag aangebracht in een witte of grijze kleur.
Bij een vlakafdichting aan de buitenzijde worden eerst de af te dichten kelderwanden volledig ontgraven, tot aan de voet van de kelder. Hierna wordt de kelder geheel schoongemaakt. Vervolgens worden oneffenheden, scheuren en gaten dichtgestopt met een speciale dichtingsmortel die zeer snel hard wordt. Vervolgens worden opnieuw speciale primers aangebracht. Daarover komt een waterdichte- of smeerlaag. De bitumen flexibele rubber coating wordt aangebracht en als extra optie kan de kelder met polystyreen platen bekleed worden. Voor een snelle waterafvoer kan er vervolgens een verticale drainmat geplaatst worden.
Voor een dergelijke methode wordt gekozen wanneer men te maken krijgt met kalkzandsteen. Deze stenen zijn niet of nauwelijks geschikt om een afdichtingslaag op aan te brengen. Deze steen accepteert namelijk geen primers. In plaats van de kalkzandsteen proberen af te dichten wordt er een muur voor gemetseld. De ruimte tussen de 2 muren wordt gevuld met een waterdichte gietmortel. De gietmortel wordt vaak geïnjecteerd.
Er zijn betonnen kelders of gevlijde kelders. Door beiden kan water naar binnen stromen door scheuren in de muur of de vloer. Daarom worden er in de muren gaten geboord naar de scheuren. Deze gaten worden vervolgens voorzien van hogedruk injectiepatronen of injectienippels. Daarna wordt er door deze patronen of nippels een speciale HD PUhars geïnjecteerd. Dit kan een langzaamwerkende of een snel reagerende schuimhars zijn. De hars zwelt op en dicht de watervoerende scheur.
Tegenwoordig worden veel nieuwe kelders van beton gemaakt. Die betonconstructie dient waterdicht te zijn. Dit is niet altijd het geval. Horizontale en verticale aansluitnaden zijn niet altijd waterdicht. Ook grindnesten geven vaak vervelende lekkages. Door de buitenzijde van een slecht gestorte betonkelder te voorzien van een laag waterdicht spuitbeton is niet alleen de lekkage verholpen. Ook treden lekkages in de toekomst niet meer op.
Het aanbrengen van alleen een bitumen afdichting wordt alleen toegepast aan de buitenzijde van betonnen fundamenten en kelders waarvan het beton van goede kwaliteit is. De flexibele bitumenrubber afdichting dient als waterkering en bescherming van het beton.
Gelafdichting wordt vaak vanuit de binnenzijde door muren heen aan de buitenzijde van de constructie geïnjecteerd. Deze techniek wordt vaak toegepast bij plaatselijke lekkages en lekkages die moeilijk aan de binnenzijde af te dichten zijn. Deze gelafdichting wordt met een 3 componenten injectiemachine uitgevoerd.
Eerst wordt nagegaan hoe diep het fundament ligt. Waneer het fundament diep genoeg ligt is de extra stahoogte simpel te berekenen. De muren worden gestut om verzakking uit te sluiten. Vervolgens worden tegels, cementdeklaag en gemetselde keldervloerlagen verwijderd en soms nog een laag zand. De nieuwe betonvloer wordt gestort. Deze wordt waterdicht gemaakt en aan het fundament verbonden.
Bekijk hier de informatie over uw kelder waterdicht maken en kelderafdichting.