Stappenplan bij kelderafdichting

Bescon volgt bepaalde stappen om uw kelder waterdicht te maken. Door middel van dit stappenplan dichten wij oppervlaktes met dieptewerking aan de binnenkant. Wij informeren u graag over de stappen die wij hierbij nemen. Vraag direct een inspectie aan of bel ons voor meer informatie.

Algemene sloopwerkzaamheden

De eerste stap bij het waterdicht maken van uw kelder is het hakken van het stucwerk en/of pleisterwerk van de muren en vloer van de kelder of het souterrain. De door Bescon te behandelen muurdelen worden van het stuc- of pleisterwerk ontdaan door middel van afhakken of stralen. Eventueel verfwerk wordt ook verwijderd. Hierna worden de muren met water schoon gespoten. Puin en afvalwater worden door Bescon netjes opgeruimd en afgevoerd.

Herstel en repareren van keldermuren en keldervloer

De muren moeten waar nodig gerepareerd worden, voordat de afdichting kan beginnen. Hierbij kunt u denken aan gaten in de muur of vloer en slecht voegwerk.

Muurontzouting

De muren krijgen een anti-zoutbehandeling, omdat in muren sulfaten en nitraten (zouten) aanwezig zijn. Deze zouten tasten stucwerk en muren aan. Aan het oppervlak zien deze zouten eruit als pluizen. Deze behandeling wordt toegepast om zoveel mogelijk van deze zouten te neutraliseren.

Injecteren van scheuren en holle ruimten

Indien er scheuren, holle ruimten en stromende lekkages aanwezig zijn, worden deze vooraf geïnjecteerd of dichtgezet met speciaal hiervoor geschikte mortels.

Injecteren in kelder tegen optrekkend vocht

Wanneer er een balklaag in de kelder aanwezig is raden wij het aan om onder deze balklaag te injecteren. Zo voorkomt u dat het water/optrekkend vocht niet in de balklaag komt. Het aanbrengen van een DPC folie is ook mogelijk, echter bestaat er dan nog steeds de kans op optrekkend vocht hoger in de muur.

De afdichting op de keldermuur

De betreffende muurdelen, vloer en vloer/wandaansluiting (kim) worden eerst met een verstevigingsvloeistof behandeld. Deze oplosmiddelvrije vloeistof dringt diep in de ondergrond van de muur en vloer. De ondergrond wordt dicht en hard. Hierna worden de afdichtingslagen aangebracht die een absoluut waterdichte laag vormen. De laatste dichting laag wordt bewerkt met een hechtingsmortel voor de later aan te brengen stuc- of pleisterlaag. Tenslotte wordt na enige droging van het aangebrachte afdichtingssysteem nieuw vochtregulerend pleisterwerk aangebracht. Deze pleisterlaag heeft vochtregulerende eigenschappen en is speciaal ontwikkeld voor souterrains en kelder ruimten. Zie onderstaande afbeelding voor uw beeldvorming.

  1. Aanbrengen verstevigingsvloeistof (primer)
  2. Aanbrengen eerste afdichtingslaag
  3. Aanbrengen spachtel laag
  4. Holle plint aanbrengen bij de wand/vloeraansluiting
  5. Afdichtingslagen aanbrengen
  6. Voorspritmortel aanbrengen t.b.v. het hechtingsvlak voor de te creëren stuclaag
  7. Dampopen zout bufferende stuclaag aanbrengen

De afdichting op de keldervloer

De afdichting op de vloer wordt op dezelfde manier bewerkt als de wand, tenzij anders is overeengekomen. Na droging van de vloer kan er een cementdekvloer worden aangebracht. Deze vloer heeft een nette en strakke afwerking.

Wat mag wel en wat is niet aan te raden na onze oppervlakteafdichting met dieptewerking?

  • Goed blijven ventileren is altijd van groot belang om schimmelvorming te voorkomen.
  • Mocht u na de afdichting de ruimte willen sauzen, vraag Bescon eerst naar de mogelijkheden.
  • Er mag na afdichting niet in de afdichting geboord of geschroefd worden. Lijmen mag wel.

Afdichtingen door Bescon

Bescon heeft zich speciaal toegelegd op de afdichtingsproblematiek in Nederland en is hiermee met meer dan 50 jaar ervaring één van de weinige bedrijven met zeer veel kennis en kunde als het gaat om kelderafdichting en optrekkend grondvocht. De interne opleiding bij Bescon, in samenwerking met de leveranciers van deze afdichtingsproducten, zorgt voor kennisoverdracht en productscholing. Bescon instrueert haar medewerkers om netjes, zorgvuldig en adequaat te werken. Op locatie worden de daar geldende regels en gebruiken gerespecteerd. Bent u geïnteresseerd of wilt u graag meer informatie over het waterdicht maken van uw kelder? Vraag dan direct een inspectie aan of neem contact met ons op.

Recente projecten